Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy podasz ten wypiek swoim bliskim, z pewnością będzie trudno im odgadnąć, że jest zrobiony z... warzywa. Ciasto z cukinią ma czekoladowy smak, jest słodkie, a do tego pięknie wygląda na stole.
Wymiary: 24 × 24 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13475
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5690
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12492
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1409
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13475
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5690
Składniki
Cukinię umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 15 minut, następnie lekko odciśnij nadmiar soku (nie za mocno, ma być wilgotna).
Wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa.
Zmniejsz obroty miksera i wlej olej. Dodaj sodę, proszek do pieczenia, kakao i przesianą mąkę. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Do masy dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj łyżką.
Formę o wielkości 24 × 24 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wtedy polej wierzch ciasta z cukinii lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody.