Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy podasz ten wypiek swoim bliskim, z pewnością będzie trudno im odgadnąć, że jest zrobiony z... warzywa. Ciasto z cukinią ma czekoladowy smak, jest słodkie, a do tego pięknie wygląda na stole.
Wymiary: 24 × 24 cm
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 430
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 4093
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 430
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 4093
Składniki
Cukinię umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odstaw na 15 minut, następnie lekko odciśnij nadmiar soku (nie za mocno, ma być wilgotna).
Wbij jajka do dużej miski, dodaj cukier. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut aż powstanie jasna, puszysta masa.
Zmniejsz obroty miksera i wlej olej. Dodaj sodę, proszek do pieczenia, kakao i przesianą mąkę. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników. Do masy dodaj startą cukinię i dokładnie wymieszaj łyżką.
Formę o wielkości 24 × 24 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj wierzch.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wtedy polej wierzch ciasta z cukinii lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody.