Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciasto. Słodkie i kolorowe. Idealne dla dzieci i na świąteczny stół. Miałam wiele otworzonych posypek i nie chciałam żeby się zmarnowały, wiadomo, że jak posypka dostanie wilgoci to już do niczego się nie nadaje, tak więc powstało do ciasto. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół. U mnie było na podwieczorek i od razu zostało zjedzone, co oznacza, że chyba pyszne było. Mnie smakowało, no może troszkę jak dla mnie za słodkie było, jeśli chcecie mniej słodkie ciasto to dajcie mniej cukru, posypka i tak jest słodka, a ja o tym nie pomyślałam. I jeszcze jedna moja rada, nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, brzydko potem wyglądają w cieście. Najlepsza będzie żółta, zielona czy pomarańczowa. Ciasto bardzo polecam i smacznych wypieków życzę :)
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 19
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 140
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1310
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 19
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 140
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1310
Składniki
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wlewamy olej i mleko, miksujemy kilka minut. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy 4 łyżki posypki i dokładnie mieszamy łyżką.
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy pozostałą posypką.
Pieczenie: Pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Podanie: Ostudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemność 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Nie polecam posypki w kolorze różowym i szarym, bo potem w cieście brzydko wygląda. Ciasto można pokroić na około 8 porcji.