Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Można go upiec również z innymi owocami jak np. jagody czy truskawki.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9565
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do ciasta kolejno: serek waniliowy, olej (wąską strużką), proszek do pieczenia i mąkę.
Odkładamy sobie około garści porzeczek (posypiemy nimi wierzch ciasta). Do ciasta dodajemy pozostałe owoce czerwonej porzeczki i całość mieszamy łyżką. Ponieważ ja wykorzystałam zamrożone owoce, przed dodaniem do ciasta obtoczyłam je w łyżce mąki ziemniaczanej aby związała wilgoć.
Blachę do pieczenia ciasta o wymiarach około 22x28 cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy odłożonymi wcześniej owocami porzeczki i kruszonką (można upiec ciasto bez kruszonki a następnie po przestudzeniu ciasta oprószyć je cukrem pudrem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-50 minut (do suchego patyczka).
I gotowe, proste, smaczne i nawet trudno pobrudzić sobie ręce :)) Smacznego