Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto. Można go upiec również z innymi owocami jak np. jagody czy truskawki.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 264
Królowa grilla :)
Odsłon: 66
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 60
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 264
Królowa grilla :)
Odsłon: 66
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 60
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do ciasta kolejno: serek waniliowy, olej (wąską strużką), proszek do pieczenia i mąkę.
Odkładamy sobie około garści porzeczek (posypiemy nimi wierzch ciasta). Do ciasta dodajemy pozostałe owoce czerwonej porzeczki i całość mieszamy łyżką. Ponieważ ja wykorzystałam zamrożone owoce, przed dodaniem do ciasta obtoczyłam je w łyżce mąki ziemniaczanej aby związała wilgoć.
Blachę do pieczenia ciasta o wymiarach około 22x28 cm, wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy odłożonymi wcześniej owocami porzeczki i kruszonką (można upiec ciasto bez kruszonki a następnie po przestudzeniu ciasta oprószyć je cukrem pudrem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-50 minut (do suchego patyczka).
I gotowe, proste, smaczne i nawet trudno pobrudzić sobie ręce :)) Smacznego