Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z dynią"
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 809
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4516
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 102
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 809
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 52
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4516
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 102
Składniki
Dynię obierz i wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj dynię i również podsmaż. Dopraw warzywa solą i pieprzem. Wlej 2 szklanki wody i mleko. Wszystko razem zagotuj. Dodaj smalec i gotuj przez 2 minuty, odstaw.
Dla złagodzenia smaku dodaj masło, a następnie połowę sera. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki. Wyjmij z nich nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi ziołami. Sos dopraw oliwą z oliwek, octem, solą i pieprzem. Dyniową masę wlej do wysmarowanej formy na ciasto.
Wygładź powierzchnię. Rozłóż na niej część sosu pomidorowego i posyp resztą sera. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj z resztą sosu.Źródło: Na żywo