Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest wilgotne, smaczne i nie za słodkie. Polecam !
miska, drewniana łyżka, łyżka stołowa, mała łyżeczka, tarka, blaszka do pieczenia ( 20x30 )
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 505
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 150
Składniki
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki ( najlepiej to zrobić stołową łyżką ). Miąższ kroimy kawałki, a następnie ścieramy ta tarce o dużych oczkach. Jabłka kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne ( nie obieramy ze skórki, chyba że ktoś chce ). Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy. Jajka rozbijamy widelcem lub trzepaczką i dodajemy stopniowo do ucieranej masy.
Gdy masa się już dobrze połączy ze sobą, wlewamy mleko, mieszamy. Wsypujemy partiami przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, dokładnie mieszamy drewnianą pałką lub łyżką , aby masa miała jednolitą konsystencję. Na końcu wsypujemy startą dynię i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłem blaszki o wymiarach 35 x 20 cm, ale lepiej jest użyć trochę mniejszej lub tortownicy o średnicy 25 cm ) lub dużą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarowujemy.
Na wierzch ciasta układamy wcześniej przygotowane kawałki jabłek, lekko je przygniatając palcami, aby się zanurzyły trochę w cieście. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto możemy lekko oprószyć cukrem pudrem, bo samo ciasto nie jest zbyt słodkie.