Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, warstwowe ciasto z dynią i śmietanką. Ładnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje :) fajny i może nietypowy pomysł na ciasto z wykorzystaniem dyni. Ciasto jest podzielne, dobre na każdą okazję. Polecam ;-)
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 141
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 13
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 141
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 13
Składniki
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka nalezy ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier cały czas miksując. Następnie dodawać kolejno po 1 żółtku ciągle miksując. Dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blachy (25 x 36cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Odrazu po wyjęciu blachy z piekarnika upuścić ją z wysokości ok. 40-50cm. Odstawic do wystudzenia. Masa dyniowa: Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka
wlać wodę (1/2 szkl.) i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około 20 minut). Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i wymieszać. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.
Masę dyniową ponownie zagotować. W wodzie (10 łyżkach) rozmieszać dokładnie mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującej się dyni, dokładnie rozmieszać i chwilkę pogotować. Na koniec zdjąć z ognia, dodać galaretki w proszku i całość dokładnie wymieszać. Wystudzić do lekkiego tężenia. Biszkopt nasączyć cytrynowym ponczem (wodę wymieszać z sokirm z cytryny), wyłożyć tężejącą masę dyniową, a na górze rozłożyć kakaowe herbatniki. Całość włożyć do lodówki na około 20 minut. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt grecki, cukier puder, cukier waniliowy i razem krótko zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę (wcześniej należy ją rozpuścić w gorącej wodzie - 4 łyżki) i ponownie razem zmiksować. Gotową masę wyłożyć na kakaowe herbatniki, posypać czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Smacznego :-)