Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto z dyniowym nadzieniem"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 13
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 280
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 13
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 280
Składniki
Przesiej mąkę i cukier na stolnicę, wymieszaj, dodaj masło, posiekaj. Szybko zagnieć ciasto z jajkiem i szczyptą soli. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Wstaw dynię do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz na dolnym poziomie, aż będzie miękka (około 20 minut). Wyjmij z piekarnika, ostudź i zmiksuj miąższ.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno i boki średniej formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Zostaw trochę ciasta do dekoracji. Purée z dyni zmiksuj z jajkami, cukrem, przyprawami na puszystą masę.
Pod koniec ubijania dodaj skondensowane mleko i ubijaj jeszcze chwilę. Wylej farsz na spód ciasta, udekoruj pozostawionym ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 45 minut.
Czas przygotowania: 60 minut (+ 45 minut pieczenie) • 10 porcji • 270 kcal/porcja • koszt: 1,5 zł/porcja.Źródło: Olivia