Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cannoli to przysmak, który można znaleźć w każdej sycylijskiej kawiarni i ciastkarni. To rurki z ciasta przypominającego nasze ciasto faworkowe nadziane kremem na bazie serka ricotta. Jako że miałam okazję próbować przez 2 miesiące oryginalnego cannoli w sycylijskich kawiarniach i cukierniach, to pozwoliłam sobie odtworzyć ten przepyszny deser w domu :) Polecam :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 349
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 349
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatam i chwilę wyrabiam, aż składniki dobrze się połączą. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm i wycinam koła o średnicy 7-8 cm. Każde kółko rozwałkowuję w jedną stronę tworząc owal.
Do smażenia cannoli będę potrzebować metalowych rurek. Rurki smaruję delikatnie olejem i wokół rurki owijam owal z ciasta, który sklejam w jednym punkcie na „krótszym boku” (zdjęcia na końcu). To miejsce smaruję najpierw białkiem i następnie dokładnie dociskam, żeby cannoli nie rozpadły się podczas smażenia. Tak przygotowane cannoli smażę na głębokim oleju rozgrzanym do 180 stopni, aż się zarumienią. Następnie odkładam je do przestygnięcia. Kiedy już będę mogła je wziąć do ręki, delikatnie wypycham rurkę z cannolo (Sycylijczycy zawsze mnie poprawiali, że jedno to CANNOLO, a liczba mnoga to CANNOLI :) Język włoski jest mi obcy, ale to zapamiętałam). Na rurkę nakładam kolejną porcję ciasta i ponownie smażę.
Teraz przygotowuję nadzienie. Ricottę, cukier puder, sok i skórę pomarańczową dokładnie mieszam rózgą. Krem przekładam do worka cukierniczego i napełniam nim korpusy cannoli. Następnie ozdabiam każde cannolo czekoladą, owocami, skórką pomarańczową… Cannoli gotowe. Smacznego :)
Pamiętajcie, jeśli przez przypadek cannolo Wam pęknie, nie wyrzucajcie tych kawałków i nie martwcie się. Możecie je również podać w wersji „artystycznej”, w jakiej serwowano nam w sycylijskich restauracjach ;)