Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z frytkownicy beztłuszczowej to energooszczędny i prosty placek, do którego przygotowania wystarczy jedna miska i nie trzeba nawet piekarnika. Dodatek dużej ilości orzechów nadaje przyjemnej chrupkości. To idealny wypiek dla osób zapracowanych, które chcą przygotować coś pysznego, na szybko.
średnica formy: 16 cm.
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37037
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1295
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37037
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1295
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj przesiane mąkę i proszek do pieczenia. Przemieszaj całość najpierw łyżką, a następnie zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej mleko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj do połączenia. Ciasto powinno być mocno gęste.
Formę do babki o średnicy 16 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do środka wsyp orzechy i wlej ok. ¼ ciasta. Rozsmaruj je razem z orzechami na brzegach, na ok. ½ wysokości babki. Wlej pozostałe ciasto.
Kilka razy uderz foremką o blat, a następnie włóż ją do frytkownicy beztłuszczowej, pozostawiając odrobinę miejsca od góry.
Smaż ciasto przez 40-45 minut w temperaturze 160 st. Celsjusza. Po ok. 16-18 minutach przykryj ciasto folią aluminiową tak, by nie przesuwała się samoistnie.
Wyjmij ciasto z frytkownicy beztłuszczowej i pozostaw przykryte folią na kratce przez ok. 30 minut. Delikatnie uwolnij brzegi za pomocą patyczka do szaszłyków. Przykryj talerzem i odwróć, a następnie kilka razy postukaj, by upewnić się, że babka wyszła całkowicie z formy.
Deser podawaj po całkowitym ostudzeniu. Resztki przechowuj w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, przez maksymalnie 3 dni.