Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z frytkownicy beztłuszczowej to energooszczędny i prosty placek, do którego przygotowania wystarczy jedna miska i nie trzeba nawet piekarnika. Dodatek dużej ilości orzechów nadaje przyjemnej chrupkości. To idealny wypiek dla osób zapracowanych, które chcą przygotować coś pysznego, na szybko.
średnica formy: 16 cm.
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231784
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4968
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36442
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231784
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4968
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36442
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodaj przesiane mąkę i proszek do pieczenia. Przemieszaj całość najpierw łyżką, a następnie zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej mleko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj do połączenia. Ciasto powinno być mocno gęste.
Formę do babki o średnicy 16 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do środka wsyp orzechy i wlej ok. ¼ ciasta. Rozsmaruj je razem z orzechami na brzegach, na ok. ½ wysokości babki. Wlej pozostałe ciasto.
Kilka razy uderz foremką o blat, a następnie włóż ją do frytkownicy beztłuszczowej, pozostawiając odrobinę miejsca od góry.
Smaż ciasto przez 40-45 minut w temperaturze 160 st. Celsjusza. Po ok. 16-18 minutach przykryj ciasto folią aluminiową tak, by nie przesuwała się samoistnie.
Wyjmij ciasto z frytkownicy beztłuszczowej i pozostaw przykryte folią na kratce przez ok. 30 minut. Delikatnie uwolnij brzegi za pomocą patyczka do szaszłyków. Przykryj talerzem i odwróć, a następnie kilka razy postukaj, by upewnić się, że babka wyszła całkowicie z formy.
Deser podawaj po całkowitym ostudzeniu. Resztki przechowuj w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, przez maksymalnie 3 dni.