Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Białkowiec z migdałami, z delikatną pianką i galaretką. Dzieciaki były zachwycone. :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2818
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 919
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2818
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywno, odstawić.
W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek, skórkę cytrynową i migdały. Dodać masło i sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Następnie dodać ubite białka i ponownie dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Jedną galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, ostudzić. Do płynnej galaretki wlać mleko skondensowane i ubijać razem 2-3 minuty. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać na ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki, do stężenia. Kolejną galaretkę (lub dwie) rozpuścić we wrzątku (500ml lub 1l) i wylać na stężałą piankę. Ponownie wstawić do lodówki. Smacznego :)