Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno to proste, niewymagające pieczenia ciasto z galaretką i owocami – wprost idealne na gorące dni. Możesz przygotować je z dowolnymi owoców (około 300-400 g na podaną wielkość tortownicy), ale późną wiosną i latem oczywiście warto wykorzystać krajowe truskawki, maliny czy porzeczki.
Tortownica 24 cm
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1356
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 886
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 220
Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1356
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10097
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 886
Składniki
Roztop w rondelku masło. Herbatniki zmiel w malakserze na proszek. Dokładnie wymieszaj z masłem i wyłóż powstałą masą dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj szpatułą. Wstaw do lodówki.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę mikserem na wysokich obrotach. Jeśli chcesz, możesz ją posłodzić cukrem pudrem.
Rozpuść żelatynę w mleku (tak, by nie powstały grudki). Płynną żelatynę zmiksuj z serkami waniliowymi. Połącz szpatułą z bitą śmietaną. Przelej uzyskaną masę na spód z herbatników. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny – do czasu, gdy masa dobrze stężeje.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w 400 ml wody. Poczekaj, aż przestygnie (musi pozostać płynna).
Umyj owoce. Usuń szypułki z truskawek. Jeśli są duże, możesz je przekroić. Rozsyp owoce na stężałej masie z serków waniliowych. Powoli (najlepiej po jednej łyżce) zalej owoce przestudzoną galaretką. Wstaw z powrotem do lodówki. Poczekaj z konsumpcją, aż całkowicie stężeje galaretka.