Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką brzoskwiniową to wspaniały deser na upalne dni. Słodka galaretka zwieńcza rozpływającą się w ustach warstwę serową i lekko chrupiący spód.
średnica tortownicy: 20 cm
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 972
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 36
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1283
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 234
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6201
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 972
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 36
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1283
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 234
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6201
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiel w robocie kuchennym na drobne okruszki. Dodaj stopione masło i pulsuj do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść spód i brzegi. Masą herbatnikową wylep dokładnie dno tortownicy, mocno dociskając ją szklanką. Wstaw całość do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj skórkę pomarańczową. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy serowej. Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej, pozostaw do lekkiego przestudzenia i wlej cienkim strumieniem. Dobrze wymieszaj. Przenieś masę serową na chłodny spód. Wyrównaj i wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój na cienkie plasterki. Maliny umyj. Galaretkę brzoskwiniową rozprowadź w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia i lekkiego tężenia. Na wierzchu zastygniętej już warstwy serowej poukładaj plasterki brzoskwiń. Równomiernie rozrzuć maliny. Zalej owoce zimną już galaretką. Ciasto z galaretką brzoskwiniową wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Podawaj na zimno.