Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką brzoskwiniową to wspaniały deser na upalne dni. Słodka galaretka zwieńcza rozpływającą się w ustach warstwę serową i lekko chrupiący spód.
średnica tortownicy: 20 cm
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1449
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11185
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4060
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1403
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1449
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11185
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4060
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1403
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiel w robocie kuchennym na drobne okruszki. Dodaj stopione masło i pulsuj do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść spód i brzegi. Masą herbatnikową wylep dokładnie dno tortownicy, mocno dociskając ją szklanką. Wstaw całość do lodówki.
Przygotuj warstwę serową. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia. Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj skórkę pomarańczową. W osobnej misce ubij śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do masy serowej. Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej, pozostaw do lekkiego przestudzenia i wlej cienkim strumieniem. Dobrze wymieszaj. Przenieś masę serową na chłodny spód. Wyrównaj i wstaw ciasto do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Brzoskwinie z puszki odsącz i pokrój na cienkie plasterki. Maliny umyj. Galaretkę brzoskwiniową rozprowadź w gorącej wodzie i odstaw do przestudzenia i lekkiego tężenia. Na wierzchu zastygniętej już warstwy serowej poukładaj plasterki brzoskwiń. Równomiernie rozrzuć maliny. Zalej owoce zimną już galaretką. Ciasto z galaretką brzoskwiniową wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego zastygnięcia wszystkich warstw. Podawaj na zimno.