Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z galaretką i owocami to doskonała propozycja na pyszny deser, który sprawdzi się o każdej porze roku. Latem do jego wykonania można wykorzystać świeże owoce. Zimą świetnie sprawdzą się np. wiśnie lub maliny w syropie. Ciasto z galaretką i owocami doskonale sprawdzi się w roli tortu urodzinowego lub deseru na spotkania i imprezy z przyjaciółmi. Bazą do deseru stanowi biszkopt upieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Dzięki temu wychodzi perfekcyjnie równy. Kolejną warstwę stanowi krem na bazie wysokoprocentowej śmietanki i serka mascarpone. Całość zwieńczona jest sporą porcją owoców zatopionych w galaretce. Ważna uwaga: jeśli do ciasta wykorzystujecie wiśnie w zalewie, możecie rozpuścić galaretki w mniejszej ilości wody, a pozostałą część uzupełnić syropem z wiśni.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Pracę nad ciastem z owocami i galaretką rozpocznij od przygotowania owoców i galaretki. Wiśnie odsącz nad miseczką na sitku. Galaretki rozpuść w 500 ml gorącej wody. Do rozpuszczonych galaretek dodaj 200 ml syropu z wiśni. Galaretkę odstaw do wystudzenia.
Przygotuj biszkopt do ciasta z galaretką i owocami. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie miksowania do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, wlej łyżkę lodowatej wody. Następnie zmniejsz obroty miksera. Do sztywnej piany z białek dodawaj po jednym żółtku. Składniki miksuj do połączenia. Mikser odstaw na bok.
Do ubitej masy jajecznej dodaj mąkę i skrobię ziemniaczaną. Składniki wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.
Spód blachy o wymiarach 25x35 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto na biszkopt przelej do formy. Spód do ciasta z z galaretką i owocami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Do bitej śmietany dodawaj stopniowo serek mascarpone. Składniki miksuj do momentu uzyskania sztywnego kremu.
Na wystudzony biszkopt wyłóż krem. Rozprowadź go równo na całej powierzchni ciasta. Na krem śmietankowy wyłóż owoce. Deser zalej tężejącą galaretką.
Ciasto z owocami i galaretką schładzaj przez minimum 2 godziny w lodówce. Po tym czasie deser będzie gotowy do krojenia.