Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na ciemnym biszkopcie z masą budyniową i pagórkami z galaretki z ananasem. Ciasto z kremem serowym i masą Kajmakową, pokryte waflem. Ciasto miękkie, tortowe, wyszło bardzo dobre.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 219
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1021
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666492
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli a potem cukrem,stopniowo dodawanym. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min.170*C.
masa- Ugotować budyń na mleku. Jeśli budyń bez cukru to dodać 2 łyżki cukru. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt. Przed włożeniem biszkoptu, blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem.Rozsmarować budyń i odstawić do zastygnięcia.
galaretka- Zrobić to dzień wcześniej. Odsączyć ananasa. Sok uzupełnić do 1 l. zagotować, odstawić i rozpuścić galaretki.Do małych filiżanek od kawy,(tu 20) poukładać kawałki ananasa. Ponalewać zimnej galaretki i schłodzić w lodówce do zestalenia.
Wyjmować łyżką i układać równomiernie na placku.
krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i wystudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem i miękkim Kajmakiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, pomiędzy galaretki i wyrównać.
góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów placka. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Najlepiej całą noc i kroić ostrym nożem.Polecam najpierw naciąć sam wafel a potem całe ciasto.