Ciasto jest pyszne i chyba najłatwiejsze na świecie. U mnie pieczone w gęsiarce. Ciepło włączonego piekarnika roznosi się po mieszkaniu i zapach pieczonych jabłek z cynamonem jest obłędny. Jednym słowem, to ciasto rozgrzewa ciało i duszę.
Ciasto z gara z jabłkiem bez tłuszczu
Składniki
- 4 - 6 większych jabłek ( szara reneta )
- 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 1 - 1,5 szklanka mąki pszennej
- bakalie ( ja dałam - rodzynki, śliwki, daktyle, morele ) po garści
- łyżeczka proszku do pieczenia z górką
- 1/3 łyżeczki sody
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia
Składniki
- 4 - 6 większych jabłek ( szara reneta )
- 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 1 - 1,5 szklanka mąki pszennej
- bakalie ( ja dałam - rodzynki, śliwki, daktyle, morele ) po garści
- łyżeczka proszku do pieczenia z górką
- 1/3 łyżeczki sody
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia
Etapy przygotowania
Jabłka pokroić w kostkę. Mogą być ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Do jabłek dodać cukier wymieszany z cynamonem, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, Dodać jajka wcześniej rozbełtane w miseczce oraz bakalie. Wszystko dobrze wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok 60 min w temperaturze 180 stopni. Placek gotowy. Można oprószyć cukrem pudrem, ale bez cukru też jest pyszny. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Ostatnio komentowane przepisy
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
- 4 - 6 większych jabłek ( szara reneta )
- 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 1 - 1,5 szklanka mąki pszennej
- bakalie ( ja dałam - rodzynki, śliwki, daktyle, morele ) po garści
- łyżeczka proszku do pieczenia z górką
- 1/3 łyżeczki sody
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do oprószenia
Jabłka pokroić w kostkę. Mogą być ze skórką, ale bez gniazd nasiennych. Do jabłek dodać cukier wymieszany z cynamonem, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, Dodać jajka wcześniej rozbełtane w miseczce oraz bakalie. Wszystko dobrze wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec ok 60 min w temperaturze 180 stopni. Placek gotowy. Można oprószyć cukrem pudrem, ale bez cukru też jest pyszny. Smacznego.