Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pachnące ciasto z jabłkami z przyprawą do piernika.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8438
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2951
Polecam.
Odsłon: 1689
Polecam.
Odsłon: 491
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8438
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2951
Polecam.
Odsłon: 1689
Polecam.
Odsłon: 491
Składniki
Przygotować tortownicę 20-22 cm. wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Piekarnik nastawić na 180˚ C. Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można dodać 2 łyżeczki cukru trzcinowego. Jaja ubić z miodem lub wybranym słodzidłem. Przesiać wybraną mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej i wymieszać na jednolite ciasto. Wylać do tortownicy. Na wierzch ciasta ułożyć wcześniej przygotowane jabłka. Piec do 50 minut. Po upieczeniu jabłka posmarować rozpuszczoną w garnuszku konfiturą morelową. Można użyć pomarańczowej lub po prostu posypać cukrem pudrem.