Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu ciasto na bazie kaszy manny z malinami i galaretką. Jeden z moich smaków dzieciństwa.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 586
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11865
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 586
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11865
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2751
Składniki
Mleko wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać ekstrakt z wanilii. Wsypywać stopniowo kaszę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
Formę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 30 cm x 22 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki przelać gorącą masę i wyrównać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Na wierzch ułożyć maliny. 2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Kiedy masa będzie letnia i lekko stężeje ostrożnie wylać lekko tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.