Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu ciasto na bazie kaszy manny z malinami i galaretką. Jeden z moich smaków dzieciństwa.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94321
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1892
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5709
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5695
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 94321
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1892
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5709
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5695
Składniki
Mleko wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać ekstrakt z wanilii. Wsypywać stopniowo kaszę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
Formę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 30 cm x 22 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki przelać gorącą masę i wyrównać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Na wierzch ułożyć maliny. 2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Kiedy masa będzie letnia i lekko stężeje ostrożnie wylać lekko tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.