Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe i banalnie proste w przygotowaniu ciasto na bazie kaszy manny z malinami i galaretką. Jeden z moich smaków dzieciństwa.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 37
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 871
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 37
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 871
Składniki
Mleko wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać ekstrakt z wanilii. Wsypywać stopniowo kaszę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta i bez grudek.
Formę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 30 cm x 22 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki przelać gorącą masę i wyrównać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Na wierzch ułożyć maliny. 2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Kiedy masa będzie letnia i lekko stężeje ostrożnie wylać lekko tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.