Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mały torcik z kaszki manny, masła i kokosu połączony ze świeżymi malinami i galaretką to nasza propozycja na niedzielę. Najprostsze ciasto pod słońcem, ale jakie smaczne!
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 136
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 96
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 136
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 96
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Składniki
Dno tortownicy o średnicy 16 cm wykładamy folią spożywczą, a następnie biszkoptami. Mleko wlewamy do rondelka z grubym dnem i wsypujemy kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy jeszcze 3 minuty na zmniejszonym ogniu, cały czas mieszając. Delikatnie wystudzoną kaszkę przelewamy ostrożnie na herbatniki. Przykrywamy folią spożywczą w kontakt, aby nie powstał kożuch i wstawiamy do lodówki na godzinę, do schłodzenia. Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia. Maliny układamy na kaszce i zalewamy tężejącą! galaretką. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Pyszny torcik malinowy z kaszką manną gotowy!
Nasza rada: Jeśli chcemy zrobić większy torcik podwajamy składniki i używamy do jego wykonania tortownicy 20-22 cm. Możemy też dać zamiast mleka napój owsiany lub migdałowy w takich samych proporcjach jak mleko. Ciasto jest słodkie, jeśli nie lubimy zbyt słodkiego zmniejszmy ilość cukru do 1/3 szklanki i spróbujmy kaszkę w trakcie gotowania. Dosłodzić zawsze można.