Ciasto z kokosem
Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 9 szt.
- cukier, 1,5 szkl.
- mąka, 3/4 szkl.
- mąka ziemniaczana, 3/4 szkl.
- proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
- MASA BUDYNIOWA:
- mleko, 3,5 szkl.
- cukier puder, 1,5 szkl.
- żółtka, 2 szt.
- Mąka pszenna, 0,5 szkl.
- skrobia ziemniaczana, 1 łyżka
- budyń waniliowy, 1
- margaryna, 250 g
- Masa kokosowa:
- wiórki kokosowe, 100 g
- masło, 1 łyżka
- cukier kryształ, 2 łyżki
- Masa mleczna:
- mleko skondensowane niesłodzone, 1 puszka
- galaretka cytrynowa, 1 szt.
- żelatyna, 3 łyżeczki
- cukier puder 1 łyżka
Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 9 szt.
- cukier, 1,5 szkl.
- mąka, 3/4 szkl.
- mąka ziemniaczana, 3/4 szkl.
- proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
- MASA BUDYNIOWA:
- mleko, 3,5 szkl.
- cukier puder, 1,5 szkl.
- żółtka, 2 szt.
- Mąka pszenna, 0,5 szkl.
- skrobia ziemniaczana, 1 łyżka
- budyń waniliowy, 1
- margaryna, 250 g
- Masa kokosowa:
- wiórki kokosowe, 100 g
- masło, 1 łyżka
- cukier kryształ, 2 łyżki
- Masa mleczna:
- mleko skondensowane niesłodzone, 1 puszka
- galaretka cytrynowa, 1 szt.
- żelatyna, 3 łyżeczki
- cukier puder 1 łyżka

Etapy przygotowania
Upiec biszkopt przez ok. 35-40 minut w temp. 180 st. Po ostudzeniu podzielić na 3 części.
Ugotować masę budyniową: w szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę oraz budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozmieszany płyn, ugotować budyń. Utrzeć margarynę z ostudzonym budyniem.
Masa kokosowa: Masło rozpuścić, dodać wiórki oraz cukier,podsmażyć, ostudzić.
Masa mleczna: galaretkę przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu, pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Mleko ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz galaretkę, wymieszać.
Wykonanie: Na spód ciasta wyłożyć 3/4 masy budyniowej, przykryć drugim płatem ciasta, wyłożyć masę mleczną. Przykryć trzecim płatem ciasta, wyłożyć resztę masy budyniowej i masę kokosową.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 598

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 91
Ostatnio komentowane przepisy

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 598

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 91



Składniki
- Biszkopt:
- jajka, 9 szt.
- cukier, 1,5 szkl.
- mąka, 3/4 szkl.
- mąka ziemniaczana, 3/4 szkl.
- proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
- MASA BUDYNIOWA:
- mleko, 3,5 szkl.
- cukier puder, 1,5 szkl.
- żółtka, 2 szt.
- Mąka pszenna, 0,5 szkl.
- skrobia ziemniaczana, 1 łyżka
- budyń waniliowy, 1
- margaryna, 250 g
- Masa kokosowa:
- wiórki kokosowe, 100 g
- masło, 1 łyżka
- cukier kryształ, 2 łyżki
- Masa mleczna:
- mleko skondensowane niesłodzone, 1 puszka
- galaretka cytrynowa, 1 szt.
- żelatyna, 3 łyżeczki
- cukier puder 1 łyżka
Upiec biszkopt przez ok. 35-40 minut w temp. 180 st. Po ostudzeniu podzielić na 3 części.
Ugotować masę budyniową: w szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę oraz budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozmieszany płyn, ugotować budyń. Utrzeć margarynę z ostudzonym budyniem.
Masa kokosowa: Masło rozpuścić, dodać wiórki oraz cukier,podsmażyć, ostudzić.
Masa mleczna: galaretkę przyrządzić zgodnie z opisem na opakowaniu, pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Mleko ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę oraz galaretkę, wymieszać.
Wykonanie: Na spód ciasta wyłożyć 3/4 masy budyniowej, przykryć drugim płatem ciasta, wyłożyć masę mleczną. Przykryć trzecim płatem ciasta, wyłożyć resztę masy budyniowej i masę kokosową.