Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto z kremem o smaku ajerkoniakowym zrobione z upieczonego biszkoptu przełożonego kremem.
mikser, miska, blacha 20x35 cm, piekarnik
Rolada snickers to deser, który sprawdzi się zarówno na elegancką, rodzinną u...
Odsłon: 90
Rolada snickers to deser, który sprawdzi się zarówno na elegancką, rodzinną u...
Odsłon: 90
Składniki
Uwaga: Używamy szklanki o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Wykonanie biszkoptu: Mąki przesiewamy do miseczki. Z jajek oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy formę z wyścielonym papierem do pieczenia. Ubijamy z białek sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując żeby cukier dobrze się rozpuścił. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po zmiksowaniu ubitej piany z żółtkami i cukrem dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo i delikatnie mieszamy ręcznie mieszadłem drucianym do połączenia się składników. Tak zrobionym ciastem napełniamy formę, równamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 25-30 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 30 cm upuszczamy je (w formie) na blat stołu lub szafki. Biszkopt studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt kroimy na 2 lub 3 równe plastry, najlepiej ciąć nicią. Krem: Krem ajerkoniakowy 1 opakowanie Kremy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wykonanie ciasta: Nasączamy placek biszkoptu, nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy warstwę pierwszą kolejnym plackiem biszkoptowym, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu. Wierzch ciasta nasączamy i nakładamy warstwę kremu Na koniec dekorujemy ciasto według swojego upodobania. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego !!!