Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nadzieniem waniliowym. Będzie idealnym deserem na niedzielę.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13847
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 145
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4335
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11762
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6723
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5562
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13847
Składniki
Podgrzej mleko z ekstraktem waniliowym w garnku do osiągnięcia temperatury ok. 70 st. Celsjusza. Zdejmij z ognia.
W średniej misce ubij trzepaczką żółtka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Wmieszaj mąkę. Stopniowo dodawaj ciepłe mleko. Dokładnie ubijaj masę cały czas trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Przelej mieszankę mleczną z powrotem do garnka. Postaw go z powrotem na ogniu i mieszaj do zgęstnienia. Gotuj całość przez około minutę, a następnie zdejmij z ognia i przelej do czystej miski. Dociśnij do powierzchni folię spożywczą i ostudź krem do temperatury pokojowej.
Do miski robota kuchennego wsyp mąkę, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i masło. Miksuj pulsacyjnie, aż mieszanina będzie przypominać bułkę tartą. Zapulsuj kilka razy aż mieszanina będzie przypominać mokrą bułkę tartą.
Dodaj cukier, jajko i żółtko, a następnie miksuj, aż masa zacznie się łączyć. Następnie przenieś ciasto na blat roboczy i delikatnie je zagniataj do momentu aż przestanie się kleić do rąk, w razie potrzeby podsypując lekko mąką.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą. Mniejszą część ponownie zawiń w folię i włóż z powrotem do lodówki. Rozwałkuj większą część ciasta między dwoma arkuszami papieru pergaminowego na okrąg o średnicy ok. 30 cm, a następnie przenieś placek do formy na tartę o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem. Dociśnij, a ewentualny nadmiar ciasta odetnij.
Nałóż schłodzony krem na spód. Rozprowadź go i wyrównaj.
Rozwałkuj drugą część ciasta na placek o średnicy ok. 25 cm i połóż go na wierzchu ciasta. Wierzch posmaruj odrobiną wody, a na środku zrób małe nacięcie, przez które ucieknie para wodna.
Wstaw ciasto z kremem budyniowym do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto podawaj na zimno, posypane cukrem pudrem.