Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem kawowym i gotowymi herbatnikami to propozycja na coś słodkiego do kawy bez konieczności pieczenia!
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 57
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 112
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 124
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 57
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 112
Składniki
Wlej śmietankę do rondelka, podgrzej i wsyp kawę rozpuszczalną. Wymieszaj aż zrobi się gorąca. Wtedy zmniejsz moc palnika do minimum, a następnie dodaj białą czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki. Rozpuść, cały czas mieszając. Odłóż masę do całkowitego przestudzenia.
Mocno schłodzone mascarpone umieść w misce. Dodaj śmietankę z kawą. Zacznij miksować na wysokich obrotach. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, dodaj kakao. Miksuj dalej aż krem będzie sztywny.
Na spodzie blachy wyłóż herbatniki, jeden obok drugiego. Posyp kakao i przełóż pierwszą z trzech części kremu. Przykryj herbatnikami i ponownie podsyp kakao oraz wyłóż masę kawową. Powtórz czynność. Wierzch powinien zakończyć się kremem, który możesz udekorować polewą czekoladową, wiórkami albo kakao.