Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem kawowym i gotowymi herbatnikami to propozycja na coś słodkiego do kawy bez konieczności pieczenia!
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1587
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 701
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 687
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 283
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1587
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 701
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 687
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 283
Składniki
Wlej śmietankę do rondelka, podgrzej i wsyp kawę rozpuszczalną. Wymieszaj aż zrobi się gorąca. Wtedy zmniejsz moc palnika do minimum, a następnie dodaj białą czekoladę posiekaną na mniejsze kawałki. Rozpuść, cały czas mieszając. Odłóż masę do całkowitego przestudzenia.
Mocno schłodzone mascarpone umieść w misce. Dodaj śmietankę z kawą. Zacznij miksować na wysokich obrotach. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, dodaj kakao. Miksuj dalej aż krem będzie sztywny.
Na spodzie blachy wyłóż herbatniki, jeden obok drugiego. Posyp kakao i przełóż pierwszą z trzech części kremu. Przykryj herbatnikami i ponownie podsyp kakao oraz wyłóż masę kawową. Powtórz czynność. Wierzch powinien zakończyć się kremem, który możesz udekorować polewą czekoladową, wiórkami albo kakao.