Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem migdałowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Delikatne miodowe blaty przełożone są kremem budyniowym o migdałowym smaku. Deser jest wyjątkowo elegancki, a jednocześnie prosty w przygotowaniu.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4615
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12467
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5692
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7071
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4615
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12467
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5692
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7071
Składniki
Do misy miksera wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier biały, brązowy i waniliowy. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz miód. Miksuj lub siekaj nożem aż składniki zaczną się łączyć w kruszonkę. Dodaj jajko i wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj kulę i podziel na dwie równe części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 32 x 22 cm.
Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz każdy blat przez 12-15 minut w temperaturze 180°C. Z wierzchu powinien zrobić się złoty, a dodatkowo podwoić swoją objętość. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj w tym czasie krem migdałowy. Odlej pół szklanki mleka i wymieszaj w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem.
Wlej mieszankę budyniową do gorącego mleka, mieszając energicznie aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią spożywczą (tak, by dotykała powierzchni) i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasny, puszysty krem. Stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodaj zmielone migdały oraz likier amaretto (jeśli używasz) i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
Na pierwszy blat ciasta rozsmaruj cały krem migdałowy. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
Na suchą patelnię wsyp migdały i podpraż je przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodaj masło i poczekaj aż się rozpuści. Wsyp cukier brązowy i mieszaj cały czas. Migdały powinny obtoczyć się karmelową glazurą (ok. 1–2 minuty). Przesyp migdały równomiernie na wierzch ciasta.
Wstaw ciasto do lodówki na minimum 4–5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wtedy blaty ciasta nasączą się kremem i zrobią się pysznie wilgotne.