Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Lekkie i kremowe przełożenie zapadnie w pamięć tak bardzo, że ta propozycja częściej będzie gościć na twoim stole
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 135
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 95
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 135
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 95
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 74
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj wszystko trzepaczką i odstaw. Do garnuszka włóż pokruszoną czekoladę i rozpuść ją nad gotującą się wodą. Odstaw do ostygnięcia.
W osobnej misce ubij masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wbijaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Dodaj ekstrakt waniliowy. Następnie wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i ponownie wymieszaj.
Do mokrych składników dodawaj partiami połowę mieszanki mąki, następnie maślankę i pozostałą mąkę. Cały czas mieszaj, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto wylej równomiernie do dwóch foremek o wymiarach 20x30 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Pistacje zmiel na proszek w robocie kuchennym z dodatkiem oleju przez kilkanaście minut. Masa powinna być gładka i kremowa. Odłóż je na bok. W misce utrzyj masło na średnich obrotach do gładkości. Dodaj śmietankę, wanilię i sól. Mieszaj do połączenia. Dodaj 2 szklanki cukru pudru i kontynuuj ubijanie do momentu rozpuszczenia. Następnie wsypuj powoli pozostały cukier i ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy. Na koniec dodaj pastę pistacjową. Mieszaj do połączenia.
Złóż ciasto. Krem podziel w proporcji ¾ do ¼. Większą ilością kremu przełóż oba wystudzone już blaty. Mniejszą ilość kremu rozsmaruj na wierzchu ciasta. Pistacje przeznaczone do dekoracji pokrusz i posyp nimi górną warstwę kremu. Ciasto z kremem pistacjowym wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj schłodzone.