Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chciałam polecić Wam pyszne ciasto, które przygotowałam na święto dziadka. Ciasto z kremem straciatella przygotowanym trochę inaczej bo z dodatkiem pokruszonego biszkoptu, a na dodatek biszkopt posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Powiem Wam rewelacja , pełen wybór smaków. Polecam
blaszka, papier do pieczenia, mikser, łyżka drewniana, nóż, deska do krojenia,
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1978
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 45
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 117
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 1978
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 23
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 45
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 117
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka o poj. 250 ml. Blaszka wielkości 18/28 cm. Biszkopt; Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawałam na przemian żółtka i cukier. Nastepnie już nie ubijając mikserem do masy jajecznej przesiałam obie mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką do połączenia składników, zbierając masę od spodu. Masę przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 35 - 40 minut. a najlepiej do suchego patyczka. Biszkopt wystudziłam, ścięłam górę i rozkruszyłam na drobne kawałki. Odłożyłam na boku. Pozostały biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Krem straciatella; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubiłam na sztywno dodając cukier puder, pod koniec ubijania w razie potrzeby dodać śmietan fix - y. Ubitą śmietanę połączyłam z serkiem mascarpone i na koniec dodałam pokrojoną czekoladę oraz pokruszony biszkopt. Całość delikatnie przemieszałam aby składniki się połączyły. Krem włożyłam na 15 minut do lodówki w celu schłodzenia.(Kremu miałam więcej dlatego kilka łyżek odłożyłam do deserków ). Składanie ciasta; Spód biszkoptu wysmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem straciatella i rozłożyłam po całości. Zakryłam drugim blatem który również wysmarowałam dżemem - stronę którą nakładam na krem. Docięłam i włożyłam do lodówki na czas przygotowania polewy. Polewa; Do garnka włożyłam masło, podgrzewać razem z cukrem do rozpuszczenia. Następnie dodać mleko i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać kakao wymieszać dokładnie i polewa gotowa. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Ciasto wyjąc z lodówki i górę polać przygotowaną polewą. Ponownie do lodówki do zastygnięcia. Smacznego Rada; Jeżeli nie radzicie sobie z ciastami to spód biszkoptu możecie włożyć z powrotem do blaszki i wykonywać pozostałe czynności. Smacznego
Ciasto po przekrojeniu.