Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem śliwkowy własnego wykonania, po dodaniu laski cynamonu i całych goździków, zamienił się w pachnący świętami mega dżem. Z bardzo kruchym ciastem, za sprawą mąki ryzowej , to idealne ciasto.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415127
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2468
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3912
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415127
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2468
Składniki
Do masła wsypać przesiane mąki i drobno go pokroić. Dodać jajka i cukier z wanilią. Ciasto zagnieść, aż składniki połączą się. Umieścić w misce, miskę przykryć folią i na pół godziny włożyć do lodówki. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na dno formy, na nią powidła (mogą być ciepłe), na powidła wykładamy drugą część ciasta. Jest ono kruche, więc nie da się wałkować, najlepiej rękoma rozsypywać po kawałkach. Z powideł wyjąć laskę cynamonu, goździków nie wyjmowałam, stanowiły doskonały aromat. Całość umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170* i pieczemy 40 minut. Smacznego.