Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu zawsze na święta Bożego Narodzenia przygotowuję ciasto z makiem. Tym razem przygotowałam pyszny makowiec w kruchym cieście z dodatkiem puree z marchewki.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 183
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 3
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 115
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 183
Składniki
Mąkę pszenną wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtka, puree z marchewki, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, osączyć i przemielić 2 razy w maszynce do mięsa. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać zmielony mak, konfiturę, aromat, skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z masą makową, delikatnie mieszając. ( pianę z białek połączyć z masą makową tuż przed wyłożeniem na podpieczone ciasto)
Połowę ciasta rozwałkować, włożyć na blaszkę o wymiarach 24x35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, wstawić na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, podpieczone ciasto ostudzić. Na zimny podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta.
Ciasto nakłuć widelcem, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piec około 30-35 minut. Upieczone ciasto ostudzić, polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.