Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Trochę tylko czasu zabiera pieczenie. Co do porzeczek to to mogą być zarówno czerwone, jak i czarne. Polecam.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5579
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1061
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12133
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5579
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1061
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12133
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1498
Składniki
Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej miseczce przygotować suche składniki tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cukier, mak. Wymieszać je. Do drugiej miski wbić jajka, wlać rozpuszczone, letnie masło, ekstrakt waniliowy i jogurt. Wymieszać. Przelać do suchych składników. Starannie wymieszać trzepaczką lub zwykłą łyżką. Jedną szklankę porzeczek obtoczyć w łyżce mąki. Owoce wmieszać do ciasta. Tak przygotowaną masę przełożyć do keksówki. Na wierzch reszta owoców również obtoczonych w łyżce mąki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 60-70 minut. Ja piekłam 65 minut, ale to zależy od piekarnika. Zawsze pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić, czy ciasto już nadaje się do wyjęcia z piekarnika. Po kilku minutach gotowe ciasto wraz z papierem do pieczenia przenieść na kratkę lub deskę. Czekać, aż całkowicie ostygnie. Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.