Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Trochę tylko czasu zabiera pieczenie. Co do porzeczek to to mogą być zarówno czerwone, jak i czarne. Polecam.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3708
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2031
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5426
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5476
Składniki
Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej miseczce przygotować suche składniki tj. przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cukier, mak. Wymieszać je. Do drugiej miski wbić jajka, wlać rozpuszczone, letnie masło, ekstrakt waniliowy i jogurt. Wymieszać. Przelać do suchych składników. Starannie wymieszać trzepaczką lub zwykłą łyżką. Jedną szklankę porzeczek obtoczyć w łyżce mąki. Owoce wmieszać do ciasta. Tak przygotowaną masę przełożyć do keksówki. Na wierzch reszta owoców również obtoczonych w łyżce mąki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 60-70 minut. Ja piekłam 65 minut, ale to zależy od piekarnika. Zawsze pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić, czy ciasto już nadaje się do wyjęcia z piekarnika. Po kilku minutach gotowe ciasto wraz z papierem do pieczenia przenieść na kratkę lub deskę. Czekać, aż całkowicie ostygnie. Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.