Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo zajęło mi przygotowanie tego przepisu. Podchodziłam do niego dość sceptycznie bo nie jestem zwolennikiem bananów w masie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt zaskoczył nawet mnie ;) Ciasto jest wyśmienite, w szczególności mus czekoladowy!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5373
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 851
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 164
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5373
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 851
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 164
Składniki
Do przygotowania tego ciasta użyłam tortownicy o średnicy 28 cm. Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Powinien być gotowy po niecałych 15 minutach. Pozostawiamy do wystudzenia.
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. W międzyczasie mikserem rozdrabniamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu. Kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy rozdrobnione banany, jogurt i tężejącą galaretkę. Dokładnie, ale niezbyt długo mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Masę przekładamy na wystudzony biszkopt i pozostawiamy do schłodzenia i stężenia.
Śmietankę na mus podgrzewamy z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Uważamy, żeby nie zagotować kremówki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do śmietanki. Pozostawiamy do wystudzenia. Następnie kremówkę ubijamy (aby uzyskać bardziej puszysty efekt można dodać śmietanfix’u) i wykładamy na masę bananową. Całość schładzamy. Smacznego ;)