Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z masą piankową z białej czekolady i śmietanki to przysmak dla wszystkich miłośników słodyczy.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 390
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 645
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 552
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 390
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 645
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 552
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj przesiane mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W misie miksera utrzyj jajka z cukrem przez 2 minuty, do momentu uzyskania jasnej i puszystej konsystencji. Dodaj ekstrakt waniliowy.
Do masy jajecznej dodaj 1/3 mieszanki mąki i wymieszaj. Następnie połowę mleka i połowę oleju, znowu 1/3 mąki, resztę mleka i oleju, a na koniec pozostałą mąkę. Po każdym dodaniu mieszaj do dobrego połączenia.
Formę o średnicy 35x45 wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do blachy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 135 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 15 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 180 st. Celsjusza i piecz spód przez kolejne 20-25 minut lub do czystego patyczka.
Ciasto wyjmij i umieść na kratce do całkowitego ostudzenia. Przedziel je na dwa blaty.
Przygotuj masę piankową. Żelatynę rozprowadź w wodzie. Odstaw na 5 minut do napęcznienia.
W osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem.
Czekoladę pokrusz i umieść w żaroodpornej misce.
150 ml śmietanki podgrzej w garnuszku do momentu osiągnięcia temperatury 60 st. Celsjusza. Powoli wlewaj ciepłą śmietanę do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Przelej wszystko ponownie do garnka i delikatnie podgrzewaj do zgęstnienia.
Zdejmij mieszankę z ognia. Żelatynę podgrzej w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i dodaj do gorącej masy śmietanowo-jajecznej.
Ciepłą mieszankę wlej na białą czekoladę. Odstaw na kilka minut, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaw całość do ostygnięcia na 15-20 minut.
Pozostałe 400 ml śmietanki ubij do uzyskania miękkich szczytów. Dodaj ¼ bitej śmietany do masy czekoladowej i wymieszaj. Następnie wmieszaj pozostałą śmietankę.
Przygotuj polewę.
Czekoladę pokrusz w miseczce i zalej śmietanką rozgrzaną do temperatury 60 st. Celsjusza.
Odstaw na minutę, a następnie wymieszaj.
Złóż ciasto. Jeden blat ciasta posmaruj cienko polewą czekoladą i włóż do lodówki, by szybko zastygła.
Formę z pieczenia ciasta wyłóż folią spożywczą. Włóż do niej spód z zastygniętą już polewą, czekoladą do dołu.
Na wierzchu rozsmaruj cienką warstwę dżemu malinowego, a następnie wylej połowę masy piankowej. Wyrównaj.
Przykryj masę piankową drugim blatem ciasta i posmaruj go cienką warstwą dżemu. Na wierzch wylej pozostałą piankę.
Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut, by pianka stężała.
Resztę polewy czekoladowej wylej na wierzch ciasta. Jeśli w między czasie zastygła, delikatnie ją podgrzej. Z resztek możesz namalować dekoracyjne esy-floresy.
Ciasto z masą piankową wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Podawaj na zimno.