Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz popularnego batona z karmelem i orzechowym nadzieniem? Mamy coś dla ciebie! Nasze ciasto z masłem orzechowym może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Tortownica o średnicy 21 cm
Smaki Grecji!
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 448
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1051
Smaki Grecji!
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 448
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1051
Składniki
Herbatniki pokrusz ręcznie lub w malakserze. Dodaj roztopione masło i miksuj do momentu powstania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż na dnie i bokach papierem do pieczenia. Do blaszki przełóż masę ciasteczkową i wyklej nią cały spód i 1/3 wysokości formy. Blaszkę włóż do lodówki do schłodzenia.
Składniki na masę orzechową powinny być zimne. Do miski włóż mascarpone, wlej śmietankę, dodaj masło orzechowe i wszystko zmiksuj do uzyskania gęstego kremu. Dodaj cukier puder i wymieszaj. Gotową masę wyłóż na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównaj łyżką.
Do rondelka wsyp oba cukry i wodę. Składniki podgrzewaj, nie mieszając, aż woda wyparuje, a cukier rozpuści się i przyjmie karmelowy kolor. Możesz lekko potrząsać rondelkiem. Zmniejsz moc palnika, dodaj masło i wszystko energicznie wymieszaj, a następnie od razu dodaj śmietankę i ponownie wymieszaj. Krótko podgrzewaj, aż karmel stanie się jednolity.
Gotowy sos będzie dość rzadki na gorąco, dlatego nie podgrzewaj go zbyt długo. Sos od razu przelej do innego naczynia, by zatrzymać proces karmelizacji. Na schłodzoną masę orzechową wyłóż warstwę orzeszków ziemnych - około 100 g i polej je ostudzonym sosem karmelowym tak, by przykrył je równą warstwą. Ciasto ponownie włóż do lodówki do schłodzenia.
Śmietankę podgrzej w rondelku, a gdy będzie gorąca wrzuć do niej posiekaną na drobno czekoladę. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej polewy. Polewą od razu udekoruj ciasto, rozprowadzając ją po całej powierzchni, aż do ciasteczkowego brzegu. Boki ciasta udekoruj orzeszkami dookoła. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.