Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z mlekiem skondensowanym to prawdziwa gratka dla wielbicieli wszelkich łakoci. Placki na bazie miodu, pyszny krem śmietanowy i karmelowe wykończenie. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone, podawane ze szklanką mocnej kawy lub czarnej herbaty.
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 37
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 218
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 37
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 119
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 218
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania ciasta. W garnku zagotuj wodę i ustaw na nim żaroodporną miskę. Do miski włóż miód, masło, cukier i połącz składniki do rozpuszczenia. W osobnej misce ubij jajka z sodą i proszkiem do pieczenia do uzyskania gładkiej konsystencji. Powoli dodaj rozmieszane jajka do mieszanki miodowej i mieszaj do połączenia. Trzymaj masę w kąpieli wodnej około 30-40 minut, aż kolor będzie ciemniejszy (ewentualnie uzupełnij wodę w garnku). Zdejmij miskę z garnka, odstaw na 10 minut do przestygnięcia, następnie dodaj mąkę (w razie potrzeby przełóż do większej miski) i dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się, że ciasto może być lepkie.
Blat lub stolnicę posyp mąką i wyłóż na nie ciasto. Podziel na 4 równe części. Blaszkę (23 x 33 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik ustaw na 180°C. Pierwszy fragment ciasta rozwałkuj (możesz wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na cienki placek i przełóż do formy. Piecz około 10-15 minut, aż ciasto będzie złociste. Jeśli masz dwie takie same blaszki, przygotuj kolejny fragment ciasta w momencie, gdy piecze się poprzednie. Wszystkie 4 placki upiecz w ten sam sposób i odłóż do wystygnięcia.
Przygotuj krem. Serek utrzyj w misce z cukrem pudrem. W osobnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę i delikatnie połącz ze sobą obie masy. Miodowe placki przełóż kremem śmietanowym, wierzch udekoruj startą czekoladą i mlekiem skondensowanym. Pamiętaj, aby puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody przed wykonaniem pracy, karmel stanie się miękki i wygodniejszy do aplikacji. Ciasto podawaj od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Przechowuj w lodówce.