Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz szybkiego i prostego wypieku do kawy, to ciasto z morelami może ci się spodobać. Ciekawymi dodatkami jest cytryna i jogurt. Otarta skórka z cytryny podkreśla smak moreli, a dzięki jogurtowi ciasto staje się miękkie i wilgotne. Przed podaniem posyp przysmak cukrem pudrem lub polej lukrem.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Umyj morele, przetnij na połowy, wyjmij pestki i pokrój je w ósemki. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i odstaw. Masło utrzyj z cukrem na jasną masę (ok. 5 minut). Następnie dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego miksuj). Wlej jogurt, dodaj 1 łyżkę soku z cytryny i ½ łyżeczki otartej z skórki. Po połączeniu zmniejsz obroty miksera i zacznij partiami dodawać mąkę. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej. Wsyp morele, wymieszaj łyżką i przełóż ciasto do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką okrągłej foremki (ok. 25 cm) z kominem.
Ciasto piecz ok. 45 minut w temperaturze 175-180°C. Staraj się nie trzymać ciasta dłużej niż wymaga pieczenie, by go nadmiernie nie przesuszać. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, pozwól przestygnąć, ostrożnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź. Ciasto z morelami posyp cukrem pudrem i podawaj.