Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane, ucierane ciasto z morelami i polewą cynamonową, pyszne połączenie, smak końcówki lata
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 24
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 432
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 28
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 387
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 24
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 432
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 28
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 387
Składniki
Przygotować polewę: Jajka roztrzepać w misce. W garnku rozgrzać masło, dodać cukier i cynamon, wymieszać do połączenia składników, zestawić z ognia na ok 10 minut po czym dodać jajka i rozmieszać.
Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem (ok 22-23 cm średnicy) wyłożyć papierem albo wysmarować masłem. Morele pozbawić pestek i przepołowić każdą. Zmiksować masło z cukrem, aż masa będzie biała. Dodać jajka i zmiksować. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę wymieszaną z solą i śmietanę. Na koniec dodać skórkę z cytryny, wymieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do formy, posypać migdałami, na to ułożyć morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylać polewę cynamonową. Piec ok 50-60 minut.