Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z nektarynkami przygotujesz w dość nietypowy sposób. Na dnie ułożysz owoce, na to rozprowadzisz ciasto, a po upieczeniu obrócisz formę do góry dnem. Dzięki temu będzie wyglądać apetycznie i wyjątkowo.
Tortownica ok. 23 cm
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1303
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24856
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1303
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24856
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 86
Składniki
Masło i cukier utrzyj na jasną i puszystą pianę. Dodaj jajka, jedno po drugim. Dalej miksuj do uzyskania gładkiego kremu. Dodaj jogurt, skórkę startą z cytryny, mąkę pszenną, zmielone migdały, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.
Teraz przygotuj owoce. Nektarynki pokrój na plasterki i umieść je na dnie tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
Rozgrzej suchą patelnię. Wsyp cukier, a następnie odrobinę wody. Nie mieszaj, tylko poczekaj aż całość zacznie bulgotać i zmieniać kolor. Wtedy zamieszaj i wylej na nektarynki. Na tak przygotowany spód wyłóż przygotowane ciasto i wyrównaj.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 45-50 minut. Pozostaw ciasto w formie na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyciągnij je, nożem poluzuj brzegi i odwróć tortownicę do góry dnem. Tak wyłóż ciasto z nektarynkami i zostaw do całkowitego wystudzenia.