Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomarańczowe ciasto z orzechami laskowymi to zachwyci każdego amatora niebanalnych wypieków. Jeśli nie uda ci się zdobyć oleju z orzechów laskowych, zastąp go dobrej jakości oliwą z oliwek. A jeśli nie lubisz korzystać z przetworzonych półproduktów, przygotuj samodzielnie kandyzowaną skórkę z 1-2 pomarańczy i wyciśnij z nich świeży sok.
Forma na babkę 22-24 cm
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22965
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1877
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4861
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22965
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1877
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4861
Składniki
Umyj dokładnie pomarańczę i umieść ją w rondelku z wodą. Zagotuj. Gotuj do miękkości (przez około 15 minut). Obierz, usuń pestki. Zblenduj miąższ na purée. Zachowaj 125 ml wody, w której gotowała się pomarańcza.
Zblenduj około połowę orzechów laskowych (na pył). Drugą część grubo posiekaj (lub także zblenduj, ale tylko przez chwilę).
Połącz w misce połowę cukru i olej. Zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dodawaj do miski po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Połącz ciasto ze zmielonymi orzechami i purée z pomarańczy. Na koniec wmieszaj kawałki orzechów i skórkę pomarańczową.
Przelej ciasto do natłuszczonej formy na babkę o średnicy 22-24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 35-40 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce. Ułóż na dużym, płaskim talerzu.
Połącz w rondelku sok pomarańczowy, wodę pozostałą z gotowania pomarańczy i drugą część cukru. Dodaj nasiona wyskrobane z laski wanilii (włóż też do rondelka pusty strąk, a później go usuń). Zagotuj. Gotuj do chwili, aż syrop uzyska konsystencję płynnego miodu. Wyłącz palnik, lekko przestudź glazurę i dodaj do niej Cointreau. Tak przygotowaną rozprowadź na przestudzonym cieście.