Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega prosty i szybki placek, czyli ciasto z owocami z kompotu bez miksera. Polecam, bardzo fajny pomysł na wykorzystanie owoców z kompotu :-)
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 141
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 13
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 141
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 263
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 13
Składniki
Szklanka = 250 ml Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, wlać kefir, olej i wszystko wymieszać łyżką. Następnie do sypkich składników dodać mokre i wymieszać dokładnie ponownie łyżką. Nie używamy miksera!
Owoce wyjąć z kompotu i odsączyć. Keksówkę o wymiarach 26x10 cm lub blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do keksówki (blachy), wyrównać i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć odsączone owoce.
Zrobić kruszonkę: mąkę z masłem i cukrem wymieszać ręka, tak aby powstały grudki. Posypać ciasto powstałą kruszonką. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka w funkcji góra-dół), gotowe! Smacznego!