Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne ciasto z wykorzystaniem owoców żurawiny z nalewki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101274
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 101274
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1975
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5829
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5831
Składniki
W większej miseczce ucieramy (miksujemy) jajka, cukier, cukier waniliowy, olejek cytrynowy i skórkę cytrynową. Podczas ucierania dodajemy stopniowo olej i po krótkiej chwili mleko. Podczas dodawania wszystkich składników cały czas ucieramy wałkiem lub miksujemy mikserem.
W drugiej miseczce mieszamy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i stopniowo dodajemy do ucieranej masy cały czas ucierając wałkiem lub miksowania mikserem. Do utartej masy dodajemy owoce żurawiny, mieszamy łyżką.
Tak przygotowaną masę wykładamy do posmarowanego margaryną i posypanego bułką tartą prodiża z kominkiem. Masę rozkładamy równomiernie. Pieczemy 45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu musimy odczekać 15 minut żeby otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Po wyjęciu ciasta posypujemy go cukrem pudrem.
Smacznego!!!