Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne połączenie kruchego ciasta z kwaskowatymi, czerwonymi porzeczkami i słodką bezą zachwyci każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Doskonale sprawdzi się jako słodki deser serwowany do kawy lub herbaty. Przygotowanie tego smakołyku z pewnością nie zajmie wam dużo czasu.
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12256
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 223
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7405
Syrop dyniowy jest słodki, korzenny, pyszny i bardzo jesienno-zimowy, gdyż ni...
Odsłon: 665
Słyne w całej Portugali ciasteczka Pasteis de nata. Bardzo prostę i dobre.
Odsłon: 93
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12256
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 223
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7405
Syrop dyniowy jest słodki, korzenny, pyszny i bardzo jesienno-zimowy, gdyż ni...
Odsłon: 665
Słyne w całej Portugali ciasteczka Pasteis de nata. Bardzo prostę i dobre.
Odsłon: 93
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wbijamy 4 żółtka (białka posłużą nam do wykonania bezy). Dodajemy szczyptę soli. Masło ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników. Ciasto zagniatamy, następnie formujemy z niego kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 mm i wykładamy nim spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut (do zarumienienia).
Porzeczki płuczemy, pozbywamy się szypułek. Osuszamy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sól, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Odstawiamy mikser na bok, dodajemy skrobię ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy porzeczki oprószone mąką ziemniaczaną. Na górze ciasta rozsmarowujemy delikatnie bezę. Obniżamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. Ciasto w całości pieczemy przez około godzinę (upieczone ciasto powinno mieć złoty, chrupiący wierzch). Po godzinie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy nasz placek.
Wystudzone ciasto dekorujemy świeżymi porzeczkami i cukrem pudrem. Smacznego!