Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne połączenie kruchego ciasta z kwaskowatymi, czerwonymi porzeczkami i słodką bezą zachwyci każde, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Doskonale sprawdzi się jako słodki deser serwowany do kawy lub herbaty. Przygotowanie tego smakołyku z pewnością nie zajmie wam dużo czasu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242677
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19820
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 471
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242677
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wbijamy 4 żółtka (białka posłużą nam do wykonania bezy). Dodajemy szczyptę soli. Masło ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników. Ciasto zagniatamy, następnie formujemy z niego kulkę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek o grubości około 7 mm i wykładamy nim spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut (do zarumienienia).
Porzeczki płuczemy, pozbywamy się szypułek. Osuszamy i oprószamy mąką ziemniaczaną.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sól, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Odstawiamy mikser na bok, dodajemy skrobię ziemniaczaną. Wszystko razem delikatnie mieszamy.
Na podpieczony spód wykładamy porzeczki oprószone mąką ziemniaczaną. Na górze ciasta rozsmarowujemy delikatnie bezę. Obniżamy temperaturę piekarnika do 150 stopni. Ciasto w całości pieczemy przez około godzinę (upieczone ciasto powinno mieć złoty, chrupiący wierzch). Po godzinie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i studzimy nasz placek.
Wystudzone ciasto dekorujemy świeżymi porzeczkami i cukrem pudrem. Smacznego!