Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto ucierane z rabarbarem jest lekkie i puszyste. Możemy je przygotować również z truskawkami lub morelami. Polecam!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93739
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2687
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3514
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1614
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2286
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93739
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2687
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3514
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1614
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2286
Składniki
Rabarbar zasypujemy dwoma łyżkami cukru, mieszamy i odstawiamy, by puścił sok. Następnie odsączamy go na sicie, zachowując sok (np. do kompotu). Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wykładamy rabarbar. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. SMACZNEGO!