Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, kruchutkie i bardzo smaczne ciasto., które piekę z sezonowymi owocami z własnego ogrodu. Najbardziej smakuje jednak z młodym rabarbarem.
Polecam.
Odsłon: 1222
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1659
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1136
Polecam.
Odsłon: 1222
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1659
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1136
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek". Można też rozetrzeć w palcach. Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 30 cm. Na cieście rozłożyć pokrojony w plastry rabarbar.(Można rabarbar obrać, pokroić i zasypać w misce 2 łyżkami cukru. Przed rozłożeniem na cieście- porządnie odsączyć na sicie). Ubić białka z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na pokrojony rabarbar. Na pianie rozsypać resztę ciasta. Piec 30 minut w tem. 200 stopni. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, pod koniec pieczenia nakryć papierem. Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem.