Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste i wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem na maślance uda się dosłownie każdemu. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą kilka składników, a efekt z pewnością przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania.
Blaszka o wymiarach 22 x 30 cm
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3855
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 995
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3855
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 995
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34232
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Rozpocznij od przygotowania ciasta. Jajka przełóż do wysokiego naczynia albo umieść w mikserze malaksera, jeśli będziesz z niego korzystać. Zacznij ubijać na puszystą masę. Po chwili dodaj obydwa rodzaje cukru i dalej miksuj.
Po kilku minutach zacznij dodawać maślankę. Wlewaj ją cienkim strumieniem. Tak samo zrób z olejem. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Włączając miksowanie na średnich obrotach, dodawaj łyżka po łyżce. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
W tym czasie przygotuj rabarbar. Opłucz go pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na drobniejsze kawałki. Opcjonalnie możesz posypać go cukrem. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, a następnie ułóż równomiernie rabarbar.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w małej misce zimne masło, cukier i mąkę. Palcami rozdrobnij składniki w taki sposób, aby miały konsystencję mokrego piasku. Posyp kruszonką ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 35-40 minut. Wyłóż do całkowitego ostygnięcia. Cukier puder energicznie wymieszaj z wodą. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodaj cukier. Z kolei, kiedy będzie za gęsty, dodawaj wodę. Połącz do uzyskania jednolitej masy i polej ciasto z kruszonką.