Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste i wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem na maślance uda się dosłownie każdemu. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą kilka składników, a efekt z pewnością przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania.
Blaszka o wymiarach 22 x 30 cm
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4940
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34401
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2076
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113759
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4940
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34401
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2076
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113759
Składniki
Rozpocznij od przygotowania ciasta. Jajka przełóż do wysokiego naczynia albo umieść w mikserze malaksera, jeśli będziesz z niego korzystać. Zacznij ubijać na puszystą masę. Po chwili dodaj obydwa rodzaje cukru i dalej miksuj.
Po kilku minutach zacznij dodawać maślankę. Wlewaj ją cienkim strumieniem. Tak samo zrób z olejem. Miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
W misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Włączając miksowanie na średnich obrotach, dodawaj łyżka po łyżce. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut.
W tym czasie przygotuj rabarbar. Opłucz go pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na drobniejsze kawałki. Opcjonalnie możesz posypać go cukrem. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, a następnie ułóż równomiernie rabarbar.
Przygotuj kruszonkę. Wymieszaj w małej misce zimne masło, cukier i mąkę. Palcami rozdrobnij składniki w taki sposób, aby miały konsystencję mokrego piasku. Posyp kruszonką ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 35-40 minut. Wyłóż do całkowitego ostygnięcia. Cukier puder energicznie wymieszaj z wodą. Jeśli lukier będzie za rzadki, dodaj cukier. Z kolei, kiedy będzie za gęsty, dodawaj wodę. Połącz do uzyskania jednolitej masy i polej ciasto z kruszonką.