Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-06-2025
Ciasto na bazie włoskiej ricotty - wyjątkowo lekkie i delikatne. Smaku nadają słodkie gruszki i korzenno-cytrynowy kardamon.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 763
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5391
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8631
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17608
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 763
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5391
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8631
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17608
Składniki
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Ricottę ucieramy z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodajemy jajka, później roztopione masło, a na koniec mąkę z proszkiem i kardamonem. Połowę gruszek z syropu kroimy na małe kawałki, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do blachy keksowej. Na górze układamy pozostałe gruszki. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż do zarumienienia. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.