Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-06-2025
Ciasto na bazie włoskiej ricotty - wyjątkowo lekkie i delikatne. Smaku nadają słodkie gruszki i korzenno-cytrynowy kardamon.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2251
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4809
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 79
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2251
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4809
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 79
Składniki
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. Ricottę ucieramy z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodajemy jajka, później roztopione masło, a na koniec mąkę z proszkiem i kardamonem. Połowę gruszek z syropu kroimy na małe kawałki, wrzucamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do blachy keksowej. Na górze układamy pozostałe gruszki. Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż do zarumienienia. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.