Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przepisie nie znajdziecie ani grama mąki. Zamiast tego co ciasta wykorzystamy gotowany ryż. Ten jakże zaskakujący deser jest niezwykle prosty do przygotowania. Wystarczy ugotować ryż, dorzucić do niego otartą skórkę z pomarańczy, przestudzić, a następnie zmiksować z jajkami i cukrem. Przepis jest niezwykle uniwersalny, jego smak można wzbogacić o suszone owoce lub orzechy. Przestudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem i owocami lub polewą czekoladową.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5367
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1720
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5242
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1754
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5367
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1720
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5242
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1754
Składniki
Mleko przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka wsypujemy ryż. Składniki gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Powinniśmy uzyskać gęstą, kleistą konsystencję.
Ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy do gotującego się ryżu.
Ugotowany ryż zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Do wystudzonego ryżu dodajemy żółtka i cukier. Składniki mieszamy. Następnie do ciasta dorzucamy orzechy bądź bakalie i ubitą pianę z białek. Składniki ponownie mieszamy łyżką do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto z ryżu przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto ryżowe studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem i świeżymi owocami. Smacznego!