Ciasto jest świetne i zachwyca każdego swoim smakiem. Zapraszam do pieczenia już dziś!
Ciasto z sezamem
Składniki
- Ciasto I:
- 2 łyżki śmietany
- 3 szkl mąki pszenne
- 1 cukier waniliowy
- 1 margaryna
- ¼ szkl cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka smalcu
- Sezam:
- 15 dag sezamku
- 2 łyżki miodu
- 10 dag margaryny
- ¼ szkl cukru
- Kokos:
- 10 dag wiórek kokosowych
- 6 białek
- 0,5 szkl cukru
- 1 słoik powidła śliwkowego
- Ciasto II:
- 20 dag mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 2 żółtka
- 5 dag margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- Masa:
- 0,5 szkl cukru
- ¾ litra mleka
- 25 dag margaryny
- 3 budynie waniliowe
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki
- Ciasto I:
- 2 łyżki śmietany
- 3 szkl mąki pszenne
- 1 cukier waniliowy
- 1 margaryna
- ¼ szkl cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka smalcu
- Sezam:
- 15 dag sezamku
- 2 łyżki miodu
- 10 dag margaryny
- ¼ szkl cukru
- Kokos:
- 10 dag wiórek kokosowych
- 6 białek
- 0,5 szkl cukru
- 1 słoik powidła śliwkowego
- Ciasto II:
- 20 dag mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 2 żółtka
- 5 dag margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- Masa:
- 0,5 szkl cukru
- ¾ litra mleka
- 25 dag margaryny
- 3 budynie waniliowe
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Etapy przygotowania
Ciasto I: Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wykładamy na blaszki 25/36.
Sezam: Miód, sezamek, cukier, margarynę zagotowujemy, studzimy i dajemy na jedną część ciasta I. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach w formie 25/36.
Kokos: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe. Na drugą połowę ciasta I wykładamy najpierw powidło, a na nie rozsmarowujemy kokos. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto II: Z Mąki, cukru pudru, margaryny, śmietany, sody, żółtek i miodu zrobić ciasto. Upiec w formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Masa: W niewielkiej ilości mleka rozmieszać mąkę, resztę zagotować z cukrami, na gotujące wlać mąkę. Ugotować , ostudzić i utrzeć z margaryną. Przełożenie: Ciasto II- połowa masy- Ciasto z sezamkiem- reszta masy- ciasto z kokosem- dowolna dekoracja
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 71

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 106
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8534
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 587
Ostatnio komentowane przepisy

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 71

Owsianka, która skradnie serce niejednemu miłośnikowi słodkich śniadań. Malin...
Odsłon: 106
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 8534
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 587



Składniki
- Ciasto I:
- 2 łyżki śmietany
- 3 szkl mąki pszenne
- 1 cukier waniliowy
- 1 margaryna
- ¼ szkl cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka smalcu
- Sezam:
- 15 dag sezamku
- 2 łyżki miodu
- 10 dag margaryny
- ¼ szkl cukru
- Kokos:
- 10 dag wiórek kokosowych
- 6 białek
- 0,5 szkl cukru
- 1 słoik powidła śliwkowego
- Ciasto II:
- 20 dag mąki
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka sody
- 2 żółtka
- 5 dag margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- Masa:
- 0,5 szkl cukru
- ¾ litra mleka
- 25 dag margaryny
- 3 budynie waniliowe
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto I: Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wykładamy na blaszki 25/36.
Sezam: Miód, sezamek, cukier, margarynę zagotowujemy, studzimy i dajemy na jedną część ciasta I. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach w formie 25/36.
Kokos: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe. Na drugą połowę ciasta I wykładamy najpierw powidło, a na nie rozsmarowujemy kokos. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto II: Z Mąki, cukru pudru, margaryny, śmietany, sody, żółtek i miodu zrobić ciasto. Upiec w formie 25/36 w 180 stopniach do 20 minut.
Masa: W niewielkiej ilości mleka rozmieszać mąkę, resztę zagotować z cukrami, na gotujące wlać mąkę. Ugotować , ostudzić i utrzeć z margaryną. Przełożenie: Ciasto II- połowa masy- Ciasto z sezamkiem- reszta masy- ciasto z kokosem- dowolna dekoracja