Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam ciasta z owocami, a gdy jeszcze placek jest z kruszonką, mniam, to już mamy komplet. Poniżej pyszne, szybkie i proste ciasto ze śliwkami. Oczywiście można je upiec z innymi owocami.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 260
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2186
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1790
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 499
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 260
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2186
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1790
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 499
Składniki
Kruszonka - Składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce. Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, wydrylować. Ciasto - Cukier i cukier waniliowy utrzeć z margaryną. Stopniowo dodać jajka, olej i śmietanę. Dolać rum. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę. Ciasto przełożyć do foremki. Owoce wyłożyć na ciasto. Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić).