Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na pachnące latem , słodkie, cudownie czerwone truskawki. Mniam mniam :) wspaniały smak dzieciństwa, znowu mam kilka lat i w ogródku mojej babci jem truskawki prosto z krzaczka.
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1753
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6066
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1753
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 24
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę powoli dodając cukier. Następnie do piany dodajemy żółtka. Do tak powstałej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ale nie mieszamy już mikserem tylko delikatnie łączymy wszystkie składniki łyżką.
Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy (u mnie średnica 28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 min. Każdy piekarnik jest inny dlatego stopień wypieczenia ciasta trzeba sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy biszkopt jest upieczony. Jeśli mokry, ciasto trzeba jeszcze trochę podpiec.
Na nasz krem trzeba najpierw przygotować własnoręcznie budyń. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i szklankę śmietanki, do tego wsypujemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy mieszaninę żółtek, 0,5 szkl mleka i obu mąk. Mieszamy dość energicznie, żeby z żółtek nie zrobiła się jajecznica. Jak masa się zagęści i zaczną pojawiać się charakterystyczne burchle oznacza to że masa jest gotowa. Po wystudzeniu miksujemy nasz budyń z kostką masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową.
2 galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody i odstawiamy do stężenia.
Teraz możemy złożyć już nasze ciasto. (wszystko składamy w tortownicy) Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszą połowę ciasta wykładamy połowę masy, następnie wkładamy przekrojone na pół truskawki (mniej więcej połowę tego ile ich mamy). Na truskawki wykładamy pozostałą część kremu. Przykrywamy to drugą częścią biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą część truskawek i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego.