Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z truskawkami i mascarpone to bajecznie proste w przygotowaniu i szybkie ciasto, które jest klasycznym połączeniem smaków: truskawkowego, śmietankowego i waniliowego. Szukasz ciekawego zamiennika owoców z cukrem i śmietanką? To ciasto będzie idealne: rozpływa się w ustach, przyjemnie chłodzi i dostarcza wyjątkowej słodyczy.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5298
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8590
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17432
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 570
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5298
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8590
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17432
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 570
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 86
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i sól.
W osobnej misce rozbełtaj jajka, a następnie dołóż olej, mleko i ekstrakt waniliowy.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Blachę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij i pozostaw w formie na 15 minut, a następnie wyciągnij je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj warstwę śmietanową. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Przekrój je na pół i przełóż do miski. Dołóż cukier i wanilię, a następnie maceruj przez ok. 30 minut.
Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj po łyżce mascarpone, mieszając po każdej do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj cukier puder.
Złóż ciasto. Na chłodne już ciasto rozłóż bitą śmietanę z mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego, formując dekoracyjne zawijasy.
Na wierzchu ułóż równomiernie truskawki.
Ciasto z truskawkami i mascarpone wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawaj na zimno.