Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj chciałbym się podzielić przepisem na pyszne i wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami. Ciasto razem z pieczeniem przygotujemy w około 65 minut i piekłam je wielokrotnie i zawsze się udawało, więc polecam wypróbować przepis.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 131
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 79
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 131
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 79
Składniki
Do mąki dodaję sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę, tak aby jajka zbielały. Następnie dodaję olej (cały czas miksuję), kefir i stopniowo mąkę, ciasto miksuję do momentu aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam wypłukane i osuszone ręcznikiem papierowym truskawki.
Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45-50 minut, do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Zimne ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Ciasto z truskawkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa