Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami, a w niektórych regionach już się rozpoczął. Warto przywitać go tym pysznym i bardzo łatwym do zrobienia ciastem truskawkowym z przepisu Ewy Wachowicz.
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 343
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 360
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 441
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16525
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 116
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 343
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 360
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 441
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16525
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Posolić. Dodać zimne masło i wysiekać.
Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. Zrobić dołeczek i wybić do niego jajko i żółtka. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, zagnieść ciasto.
Następnie uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części (1/3 i 2/3).
Tak przygotowane ciasto włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny.
Schłodzoną, większą część ciasta zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy (26 x 33 cm; foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.
Na cieście ułożyć całe truskawki (na sztorc; by się nie przewracały, można przyciąć je od strony szypułek). Na truskawki pokruszyć schłodzone, ciemne ciasto lub zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić na ½ godziny do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykryć folią aluminiowa i piec przez kolejne ½ godziny.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.