Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki zbliża się wielkimi krokami, a w niektórych regionach już się rozpoczął. Warto przywitać go tym pysznym i bardzo łatwym do zrobienia ciastem truskawkowym z przepisu Ewy Wachowicz.
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 63
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 782
Dziś do pracy.
Odsłon: 289
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1734
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 63
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 782
Dziś do pracy.
Odsłon: 289
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1734
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Posolić. Dodać zimne masło i wysiekać.
Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk. Zrobić dołeczek i wybić do niego jajko i żółtka. Dodać śmietanę. Wymieszać nożem, zagnieść ciasto.
Następnie uformować wałek i podzielić go na dwie nierówne części (1/3 i 2/3).
Tak przygotowane ciasto włożyć do woreczków i wstawić do lodówki na co najmniej ½ godziny.
Schłodzoną, większą część ciasta zagnieść i rozwałkować. Przełożyć do prostokątnej formy (26 x 33 cm; foremka wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą), wyklejając nim spód i boki.
Na cieście ułożyć całe truskawki (na sztorc; by się nie przewracały, można przyciąć je od strony szypułek). Na truskawki pokruszyć schłodzone, ciemne ciasto lub zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić na ½ godziny do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykryć folią aluminiowa i piec przez kolejne ½ godziny.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.